Святково: Щедрий вечір
Традиційно, ввечері 13 січня, напередодні Нового року за старим стилем, українці святкують Щедрий Вечір (Щедру Кутю) або Меланки. Таку назву –Меланки, Маланки, Миланки – свято отримало на честь святої Меланії Римлянки, яка жила у Римі у ІV-V ст. Саме її день за юліанським календарем, яким послуговуються східні православні християни, припадає на 31 грудня.

Як і на Святвечір, готують святкову вечерю, яку в народі називають Щедрою, тому що страви цього вечора не є пісними. Меню мало бути різноманітне й ситне, адже чим більше смаколиків на столі, тим щедрішим обіцяв бути наступний рік. Переважали м’ясні страви (ковбаси, смажене м’ясо, печеня тощо). Готують також млинці, пироги з сиром, м’ясом, вареники зі сметаною. На чолі столу, як і на Різдво, стояли кутя і узвар.


Немає коментарів:
Дописати коментар